csütörtök, július 12, 2007

Észak-dunántúli Kirándulások V. (Dörgicse - templomromok)

A Dunántúl északi felében járva érdemes végigjárni a Dörgicsei templomromok maradványait. Ebben a részben ezt ajánlom mindenkinek.

Dörgicse a Balatonfelvidéken található Budapesttől 145 kilométerre a Balaton parttól 5 kilométerre. Leggyorsabban úgy juthatunk el, ha az M7-esen a Balatonkenese/Enying leágazásig közlekedünk, majd onnan tovább a 71-es főúton Balatonkenese - Alsóörs - Balatonfüred - Balatonakali útvonalat követjük. Balatonakalinál a jelölt kereszteződésben jobbra fordulunk Dörgicse irányába és 5 kilométerre találjuk a települést.

Vonattal a Budapest-Déli pályaudvarról Balatonakali-Dörgicse állomásig utazhatunk 3,5 órás út alatt. Dörgicsére a vasutállomásról autóbusszal juthatunk tovább azonban naponta csak 2 járat közlekedik (10.00; 17.30) ezért indulás előtt mindenképpen nézzünk utána a menetrendnek. Másik lehetőség, hogy Balatonfüredről utazunk tovább autóbusszal, így több járat közül választhatunk az eljutáshoz.

A falu nevezetességét jelentő középkori templomromokat és kőhidat az út mentén találjuk, de kis táblákkal jelzik is a megfelelő irányt. Alább néhány kép szolgáljon az érdeklődés felkeltésére.

Kisdörgicsei templom (XII. század)

Középkori kőhíd

Felsődörgicsei templom (XI-XIII. század)


Alsódörgicsei templom (XII. század)
További információk: Dörgicse

1 megjegyzés:

Ndru írta...

bonjuor georges!