péntek, július 13, 2007

Megyeszékhelyeken IV. (Békéscsaba)

A következő ajánlóban Békés megye székhelyét Békéscsabát ajánlom mindenki figyelmébe.

Békéscsaba a 44-es út mentén helyezkedik el, Budapesttől 206 kilométerre. Legkönyebben úgy juthatunk oda, ha az M5-ös autópályán haladunk Kecskemétig,, majd onnan a 44-es úton a Tiszaug - Kunszentmárton - Szarvas - Kondoros - Békéscsaba útvonalat követjük.

Vonattal a Budapest-Keleti pályaudvarról (Lőkösháza/Gyula felé) induló közvetlen szerelvényekkel utazhatunk, kb 3 órás útra készüljünk.

Ha meglátogatjuk Békéscsabát kellemes sétákat tehetünk a Belvárosban, a Szoborsétányon vagy ha melegünk van akkor látogassuk meg a fűrdőt. Télen is érdemes hiszen fedett és melegvizű medencék is vannak.

Kedvcsinálóul néhány kép a városról.


További információk: Békéscsaba, Békéscsaba.Lap

csütörtök, július 12, 2007

Észak-dunántúli Kirándulások V. (Dörgicse - templomromok)

A Dunántúl északi felében járva érdemes végigjárni a Dörgicsei templomromok maradványait. Ebben a részben ezt ajánlom mindenkinek.

Dörgicse a Balatonfelvidéken található Budapesttől 145 kilométerre a Balaton parttól 5 kilométerre. Leggyorsabban úgy juthatunk el, ha az M7-esen a Balatonkenese/Enying leágazásig közlekedünk, majd onnan tovább a 71-es főúton Balatonkenese - Alsóörs - Balatonfüred - Balatonakali útvonalat követjük. Balatonakalinál a jelölt kereszteződésben jobbra fordulunk Dörgicse irányába és 5 kilométerre találjuk a települést.

Vonattal a Budapest-Déli pályaudvarról Balatonakali-Dörgicse állomásig utazhatunk 3,5 órás út alatt. Dörgicsére a vasutállomásról autóbusszal juthatunk tovább azonban naponta csak 2 járat közlekedik (10.00; 17.30) ezért indulás előtt mindenképpen nézzünk utána a menetrendnek. Másik lehetőség, hogy Balatonfüredről utazunk tovább autóbusszal, így több járat közül választhatunk az eljutáshoz.

A falu nevezetességét jelentő középkori templomromokat és kőhidat az út mentén találjuk, de kis táblákkal jelzik is a megfelelő irányt. Alább néhány kép szolgáljon az érdeklődés felkeltésére.

Kisdörgicsei templom (XII. század)

Középkori kőhíd

Felsődörgicsei templom (XI-XIII. század)


Alsódörgicsei templom (XII. század)
További információk: Dörgicse

szerda, július 11, 2007

Évszakok a természetben - Nyár

Eljött a nyár és minden virágba borult, és várja hogy a szerelem utolérje. Továbbra is járjunk nyitott szemmel, mert egyébként elszalasztjuk a csodás élményeket.


Balatonfelvidék a nyárban.

szombat, július 07, 2007

Tiszántúl IV. (Gyula)

A Tiszántúlon járva érdemes ellátogatni a Viharsarokba Gyulára.

Gyula Békés megyében található Budapesttől 226 kilométerre a román határ mellett. Leggyorsabban úgy juthatunk el ha az M5-ös autópályán Kecskemétig, majd onnan a 44-es főúton haladunk a Kunszentmárton - Szarvas - Békéscsaba - Gyula útvonalat követve.

Vonattal is eljuthatunk közvetlenül átszállás nélkül Gyulára (Budapest-Keleti - Gyula) kb három és fél órás utazás után.

Ha Gyulán járunk érdemes sétát tenni a gyönyörűen felújított belvárosban, a rengeteg szökökúttal tűzdelt sétálóutcán. Megnézni a templomokat és a Várat, majd a séta után ellátogathatunk a Várfürdőbe megmártózni a kellemes termálvízben, vagy csónakázhatunk a tavon. Nyári időszakban kellemes esti kikapcsolódást nyújt a Várszínház is.


További információk: Gyula, Gyula.Lap

csütörtök, július 05, 2007

Észak-dunántúli Kirándulások IV. (Komárom - Monostori erőd)

Következő célállomásként a Komárom határában található Monostori erődöt ajánlom mindenkinek akit kicsit érdekelnek a katonai objektumok.

Komárom a Duna jobb partján Budapesttől 93 kilométerre a szlovák határ mentén található. Leggyorsabban az M1-es autópályán a Kisbér/Komárom lejáróig haladjunk, majd onnan Komárom néhány kilométer. Ha beértünk a központba a körforgalomból Ács/Győr irányába forduljunk a 10-es főúton. A városhatár felé haladva a vasúti kereszteződés után jobbra találjuk a Monostori erődöt.

Autó helyett utazhatunk vonattal is Budapest-Keleti - Komárom közvetlen vonalon. Viszonylag gyakran indulnak vonatok a kb másfél órás útra.

Ha Komáromban járunk már csak pár lépés és átjuthatunk a Duna túl partján fekvő Komárnóba. Érdemes egy kis sétát tenni odaát is, már útlevél sem kell hozzá, elegendő bármilyen típusú személyazonosító igazolvány.


További információk: Komárom.lap, Komárom, Monostori Erőd