hétfő, május 07, 2007

Unokáink fogják látni? I. (Pósteleki Wenckhein Kastély)

Az országot járva ráakadhatunk olyan helyekre, amelyek sajnos egyre kevesebb eséllyel néznek szembe az idő múlásának. A Békéscsaba - Gyula közötti 44-es úttól nem messze található pósteleki Wenckheim kastély 1906-1909. között épült neobarokk stílusban gróf Széchenyi Antal és Wenckheim Krisztina részére. Tervezője Sidok Viktor.

Az épületet az 1940-es évek végén széthordták a helybeliek, ma már csak a napjainkban készült képeken látható részei állnak. A 10 hektáras park azonban rendkívül szép tájképi kert, mely erdőben végződik.

Többször volt kezdeményezés a felújítására illetve hasznosítására, azonban mindezidáig sikertelenül, hozzá kell tennem sajnos. Bizzunk benne, hogy a kezdeti sikertelenségek nem okozzák e csodás kastély teljes pusztulását.

A pósteleki kastély a 30-as években
(reprodukció a Körös Sárréti Útikalauzból)

Ha elszántuk magunkat a kastélyrom meglátogatására kövessük a mellékelt turista jelzések leírásait, vagy haladjunk a 44-es úton Gyula felé majd kb 3,5 kilométerre Békéscsabától forduljunk balra Póstelek irányába. Az erdőben megtaláljuk a romokat.

További információk: Kastélytörténet, Körös-Sárréti útikalauz, Turistaút leírás, Rendezési terv, Gyulainfo

6 megjegyzés:

Ágnes Kiricsi írta...

Megdöbbentő! Így nézett ki eredetileg? Micsoda szégyen, hogy ez történt vele!

Ndru írta...

Hát sajnos igen, de olvasd el a történetéről szóló kis tanulmányt is, érdemes!

Ágnes Kiricsi írta...

Elolvastam. Hihetetlen. Micsoda park lehetett körülötte. Egyszer mutasd meg nekem is a helyet. Biztos vagyok benne, hogy vannak még másfele is ilyen kastélyok Magyarországon.

Ndru írta...

Viszont egy hasznos ötlettel is szolgálnak a kastély parkjáról talált információk. Egy erdőből is lehet arborétumot kialakítani, csak a megfelelő fákat kell kiválasztani és meghagyni, majd az új növényzetet betelepíteni.

Névtelen írta...

mit kerestem, koszonom

Névtelen írta...

Eszméletlen ,hogy milyen pusztítást tudnak művelni az emberek.Csodálatos egy hely lehetett és ha valaki el látogat ide még most is érzi a varázsát.Mintha egy másik világba csöppennél.Nagyon kár ,hogy ez lett a sorsa,de nagyon nagy lehetőségeket rejteget ez a hely!!!