szombat, május 05, 2007

Felszíni jelenségek II. (Kőtenger)

A Balaton felvidék tájain járva érdemes elidőzni a Szentbékkállai Kőtengeren. A Budapesttől 156 kilométerre található Szentbékkálla Veszprém megye települése. Több lehetséges útvonal között is választhatunk.

Aki egy Balatonparti autókázást kedvelne annak az M7-esen a Balatonfüred/Enying elágazásig, onnan a 71-esen Zánkáig majd tovább Köveskál - Mindszentkálla - Szentbékkálla útvonalat javaslom. Aki a Balatonfelvidék dimbes dombos környezetében jobban érzi magát kövesse az M7-es Székesfehérvárig majd a 8-as úton Veszprémig, tovább Tapolca/Nagyvázsony irányába tartó , Nagyvázsonytól Mencshely - Óbudavár - Szentantalfa - Tagyon - Köveskál - Szentbékkálla útvonalat. További lehetőség Zánkáig vagy Révfülöpig vonattal, majd tovább autóbusszal Szentbékkállára. A település Észak-Nyugati határában található "Kötengert" úgy érhetjük el, hogy a Jókai utcán sétálunk ki a faluból.


A Pannon-tenger visszahúzódásával felszínre kerülő kőzetrétegekből a szél letisztította a puhább kőzeteket, s így kerültek a felszínre ezek a kemény, kovásodott homokkőtömbök. Ez a sziklasorozat megőrizte az eredeti formákat. Érdekessége az "Ingó-kő", amelynek egyik része egy ember súlya alatt is megmozdul. Botanikai szempontból számos védett növény előfordulási helye ez a mész mentes talajú dombhát.

Kellemes kikapcsolódást.
További információk: Szentbékkálla, Szállás I., Szállás II.

2 megjegyzés:

Ágnes Kiricsi írta...

"Szentbékkálla, Köveskál, Salföld, Kővágóörs mellett a hajdan nagyobb kiterjedésű, de az évszázadok folyamán malomkőfaragásra felhasogatott kőtengerek maradványai Európa-szerte híres geológiai értékek. A legszebb közülük a szentbékkállai kőhát zömmel eredeti állapotban megmaradt sziklasorozata.

A kőtenger úgy keletkezett, hogy a vulkanikus utóműködés idején ezen a vidéken hévizes források törtek föl, és a forró víz az itt található fehér homokot kemény kőhalmazzá cementálta, ragasztotta össze. Ebből jöttek létre a különböző alakzatok, sziklák, innen e kővidék megkapó változatossága. A Kőtengert nemcsak az időjárás alakította, hanem a sziklák egy részét bányászták is."

www.terebess.hu

"Egy múlt század végi leírás ezt így örökíti meg: "az egész községen fordított tekenyő alakban vonul egy hajlított domb, messziről mintha fehér marhacsorda heverészne oldalán, úgy megrakva nagynál nagyobb kövekkel." Néhány ház teljesen ráépült egy-egy ilyen sziklára úgy, hogy a kő esetleg kilóg a ház fala alól, de ugyanakkor a konyhában is előbukkan egy-egy sarka."

www.ingoko.hu

Ndru írta...

Azért az "ingó-kő" érdekes élmény volt, még szerencse, hogy nem akart leesni a sarkáról. :)