csütörtök, május 03, 2007

Kolostorok és Templomok I. (Majk - Kamalduli remeteség)

Magyarországi kolostorok és templomromok között első érdekesnek tűnő helyszín Majk, a kamalduli remeteség. Budapesttől mintegy 78 kilométerre Oroszlány mellett található Majpuszta, ahol az erdőben lelhetjük meg a remeteség épületegyüttesét.

Leggyorsabban az M1-es autópályán Tatabányáig, majd onnan tovább Környére illetve Környebányától tovább Oroszlány felé haladva a Csákvári elágazásnál balra térünk le az útról. Ezt követően már csak néhány kilométerre az út jobb oldalán található Majki horgásztó mellett találjuk a parkolót, ahonnan gyalogosan juthatunk a tó túlpartján lévő erdőben található remeteséghez. Vonattal a Budapest-Déli - Oroszlány viszonylatot válasszuk, majd a vasútállomásról gyalogosan juthatunk a remeteséghez. Az eligazodáshoz használjuk térképet.

A majki premontrei prépostságról már az 1200-as években is találhatunk említést. A Nepomuki Szent János tiszteletére szentelt kamalduli szerzetesrend az 1700-as években jutott az Eszterházy család majki birtokán emelt monostorhoz. A XIX - XX. században különböző célokra használták az épületeket, majd sokévi hanyagolás után a 80-as években kezdődött meg a felújítás a remeteség épületegyüttesében.


Az épületegyüttest időszakosan az óránként induló idegenvezetés keretében tekinthetjük meg.
További információk: Remeteség,
Majk

Nincsenek megjegyzések: