hétfő, május 28, 2007

Észak-dunántúli Kirándulások II. (Döröske - Sorokpolány)

A Dunántúlon járva Vas megye kistelepüléseit mindenképpen látogassuk meg. Ezek közül ajánlok most kettőt, ahol a templomépítés régi korokba nyúlik vissza és nem olyan ismertek, mint a tőlük nem messze található Ják.

A két település Döröske és Sorokpolány. Megközelítéshez javaslom, hogy Budapestről az M7-esen Székesfehérvárig, majd onnan tovább a 8-as úton halajunk Várpalota - Veszprém - Herend - Devecser - Vasvár útvonalon Molnaszecsődig. Itt balra fordulunk Szarvaskend/Döröske irányába és kb 6 kilométerre érjük el Döröskét 224 kilométeres autókázás után. Beérve a faluba az aszfaltos kisutcán hirtelen jobbra fordulunk, és a végén találjuk a templomot, amely már az útról is jól kimagaslott a dombtetőn.

Döröskétől Sorokpolány 17 kilométerre található, melyhez visszatérünk a 8-as útra majd jobbra egy rövid szakasz után Egyházashollósnál balra fordulunk Nemesrempehollós felé, majd beérve a faluba követve a főutat haladunk Sorokpolányra. Sorokpolányon a főutca mentén találjuk a templomot. Mindkét templom középkori eredetű, ezen kívül a falucskák is csodaszépen rendezettek, virágosak, szemetgyönyörködtetők.

Egyéb közlekedési eszközt igénybevéve Szombathelyről vagy Körmendről érdemes az autóbuszos csatlakozásokat megkeresni, addig pedig vonattal utazzunk.

Döröske


Sorokpolány

További információk: Döröske, Sorokpolány

Nincsenek megjegyzések: