kedd, május 08, 2007

Felszíni jelenségek III. (Hegyestű)

A Balatonfelvidéken járva érdemes megállnunk egy rövid kirándulásra a Hegyestű - Geológiai Bemutatóhelynél.

A Budapesttől 151 kilométerre található Hegyestű Zánkától nem messze Monoszló település határában helyezkedik el. Leggyorsabban az M7-es autópályán a Balatonfüredi leágazásig majd tovább a 71-es főúton Zánkáig. Zánkán a 71-es útról jobbra fordulunk (Ady Endre u.) Köveskál/Monoszló (itt már tábla jelzi a Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyet) irányába majd kb 2 kilométerre Zánkát elhagyva ismét jobbra lesz a bekötőút Monoszló felé. A bekötőútról jobbra letérve az erdőben találjuk e páratlan tájat.

Lehetséges eljutási mód Budapest - Zánka vonalon vasúttal, majd Zánkáról Monoszlóra autóbusszal.


Megmászva a kis lépcsős bokrokkal és fákkal övezett ösvényt a Hegyestű tetejéről kellemes kilátás nyílik a tájra. Kellemes időtöltést!

További információk: Hegyestű, Káli medence szállás,

1 megjegyzés:

Ágnes Kiricsi írta...

A bazaltorgona meghatározása a wikipédiából:

"Ahogy a szabad levegőre kiömlő láva hűlni, és ezzel együtt zsugorodni kezd, repedések keletkeznek a felszínén. Nagy felszini kiterjedésű és vastagságú, valamint homogén összetételű láva és egyenletes hűlés (ideális körűlmények) eredményeként, a repedések közel szabályos - főként hatszögekből álló, méhsejtszerű - mintát hozhatnak létre. E minta azután változatlan formában, a felszínre merőlegesen hatol, a fokozatosan megszilárduló láva mélyebb rétegeibe. A folyamat végén kialakul a megszilárdt kőzet poligon hasábokból álló belső szerkezete."