szerda, május 30, 2007

Tisza mente II. (Tiszaalpár)

A Tisza mentén járva érdemes kicsit elidőzni a Bács-Kiskun megyei Tiszaalpár településen.

Tiszaalpár Budapesttől 115 kilométerre található a Tisza holtága mentén. Leggyorsabban az M5-ös autópályán a Kecskemét centrum leágazásig haladjunk, majd az 5-ős úton érünk Kecskemétre. A lámpás kereszteződésnél balra kanyarodva kerüljük ki Kecskemét centrumát és a Békéscsaba felé (balra Szolnoki út - Békéscsabai út) vezető 44-es úton hagyjuk el a megyeszékhelyt. A 44-es útról Nyárlőrinc után kell jobbra fordulni Tiszaalpár felé a táblával jelzett kereszteződésnél.

Vonattal is eljuthatunk Tiszaalpárra, a Budapest-Nyugati pályaudvarról induló vonatokkal kiskunfélegyházi átszállással. Az út kicsivel több, mint 2 órát vesz igénybe.

Tiszaalpár a szikrai- és az alpári Holt-Tisza ág, az azt kísérő liget- és láperdők, ártéri mocsarak és mocsárrétek szomszédságában fekszik. A holtágakkal, morotvákkal szabdalt táj a Tisza ősi szépségét őrzi. A település bővelkedik látnivalóban is, a Bronzkori főldvár Alpár-vára, az Árpád-kori falukép rekonstrukciója, az Árpádfejedelmet ábrázoló szobor, a katolikus templom kellemes kikapscolódást igér.


További információk: Tiszaalpár

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

jo kezdet