kedd, május 15, 2007

Észak-magyarországi Kirándulások V. (Somoskő Vára)

Az északi kirándulások következő állomása Somoskő Vára. A Nógrád megyei, magyar-szlovák határ közvetlen közelében található település, a Karancs-Medves vonulatai között található. A faluból mind a Somoskői, mind a Salgói vár, csodás látványt nyújt.

Somoskő Budapesttől 120 kilométerre található, leggyorsabban az M3-as autópályán a hatvani leágazásig, majd onnan tovább a 21-es főúton Bátonyterenye - Salgótarján - Somoskőújfalu útvonalon haladjunk. Somoskőújfalun a táblával jelzett kereszteződésben jobbra kanyarodunk és az Ifjúság úton majd a Bagókői úton elhagyva a települést kb 1 kilométerre érünk be Somoskőre.

Vonattal Budapest-Keleti - Somoskőújfalu között közlekedhetünk hatvani átszállással. A salgótarjáni helyi autóbuszjáratok Somoskő és Salgóbánya felé csak ritkán közlekednek, így érdemesebb Somoskőújfaluról a 1,5 kilométeres sétát választani. Kövessük a fenti leírást.

Somoskő legfőbb látványosságai a vár és a bazaltorgona már szlovák területen találhatók. A vár látogatására néhány éve már magyar oldalról is van lehetőség.


További információk: Somoskő,

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

És szlovák oldalon érdemes még felmenni a Macskalyukba :) a kilátóból csodás a kilátás mindkét várra (tiszta időben)

Z.